Watervalhals

De Watervalhals, ook wel Griekse hals, zie je eigenlijk altijd wel in het modebeeld terug. Enige tijd geleden zag ik deze leuke jurk.  Maar toen ik de eerste versie van de hals maakte was dat echt de verkeerde versie helaas. Omdat ondertussen mijn medecursisten ook wilden weten hoe je dit tekent, kregen we een uitvoerige uitleg op onze Modevakschool.

Wat blijkt nu ???? er zijn diverse methoden ???? En dan spelen een aantal factoren een rol, hoeveel waterval wil je, wat past het mooist bij je eigen figuur (en boezem ????) en hoe is de valling van je stof.

Dit zijn enkele voorbeelden van methoden om de hals te tekenen:

Mijn eerste poging kwam uit de eerste tekening, maar dat was zoals gezegd geen succes. Gelukkig had ik een leuk lapje tricot liggen en bedachten we dat de versie uit de laatste tekening beter zou zijn.

Dan begin je natuurlijk met het basispatroon van het bovenstuk met coupenaad. Daarna teken je de hals eraan volgens dat systeem. Na het tekenen hebben we het pand geknipt uit een restlap. Ook dit model gaf veel te veel waterval en ik zou er een topje onder moeten dragen ???? ….. tja en dan….. dan komt het aan op vakkennis van mijn juf en wordt het een beetje schuiven, passen en meten, nadenken, nog eens knippen en nog eens ……. passen en meten…… uiteindelijk maakte ik een echte versie:
Echt tevreden was ik nog niet. Het shirt schuift naar achteren, is te kort wat door mijn eigen stomme fout komt, te vierkant….. 

Echter gisteren kwam medecursiste M met het perfecte exemplaar. Toen ik thuis kwam heb ik ook het patroon er weer bij gepakt. Misschien beter om geen aangeknipt mouwtje te kiezen en eerst een versie maken die verder wel goed zit en valt. Dus patroon aangepast en goed gecontroleerd op de lengte en taille. Dus de zijnaden ook eerst geregen en passen. Et voila dit is dus wel gelukt nu, het mag in de schouders nog wat smaller denk ik. Toch bevalt me deze wel