Route de soleil ???? stop dan in Luik

De modisten onder ons, die deze zomer met de auto de route de soleil naar het Zuiden nemen doen er goed aan enkele stops in Luik in te calculeren. Je wilt niet weten wat ik daar vandaag heb ontdekt ????????????

De stad ligt op zo’n drie kwartier rijden van mijn woonplaats in Midden Limburg. Gek genoeg ben ik er pas 1 keer geweest, meer dan 15 jaar geleden. Op het eerste gezicht oogt de stad oud, grauw en vies. Niet uitnodigend, alhoewel ik vaak hoor dat de vrijdag markt eens ware must do moet zijn.  En zo stond een bezoek al langer in mijn to do lijstje, zeker voor het station van Calatrava en zoals men ook zegt om er te shoppen. Enfin, vandaag togen wij met vrienden naar deze stad. De zwager van mijn vriendin had een stadswandeling met gids georganiseerd. Een mooie kennismaking met de stad. Parkeren in Luik is niet echt geweldig maar gelukkig belanden we uiteindelijk in de parking St.George met de voetgangers uitgang op de Feronstree. Pal tegenover een stoffenzaak ????. Dit moet het lot zijn toch ???? Omdat we nu geen tijd hadden zou ik er later nog even terug komen. 

De stadswandeling voerde door smalle verassende steegjes, mooie hofjes en hele leuke straatjes met verhip ????nog een aantal stoffenzaken. Wauw bizar, dicht bij huis maar nooit geweten. Onze wandeling eindigde rond 12:30 aan de Brocante markt aan de overkant van de Maas. Er werd al volop ingepakt en opgeruimd, maar we hadden nog wel eventjes om de sfeer te proeven. Je moet voor die markt eigenlijk vroeg in de ochtend komen, dus dat ga ik zeker nog eens doen. Daarna was het tijd voor de lunch. Vlak bij het Paleis van de Prins Bischoppen aan de Place Saint Lambert zijn leuke terrasjes met restaurants. 

We besloten met onze vrienden nog een rondje door de straatjes te lopen, mijn ingebouwde gps (ja ik onthoud altijd hoe ik terug moet lopen) voerde ons langs een van de stoffenzaken. Vanuit de zijstraat kon je al mooi binnenkijken en zag ik de rollen op kleur, wauw dat ziet er tof uit. We gingen de hoek om en stapten naar binnen bij “Tissus la Toison d’Or” aan de En Neuvice 34. Helaas kan ik zelf niets vragen, ik spreek geen woord Frans. De prijzen staan echter op de rol, net als de stofsoort. Er was een kelder met interieur stoffen, een hele ruimte met prachtige bruidsstoffen, er waren designer stoffen en ook de gewone mooiere stoffen in hedendaagse stijlen. Ja, ik zag er al iets moois voor het najaar, maar beheerste me netjes. Mijn vriendin spreekt gelukkig wel Frans en vroeg een kaartje van de zaak zodat ik jullie erover kan vertellen. En we spraken af hier samen zeker nog eens terug te komen. De prijzen van de stoffen variëren in alle prijsklassen van gewoon regulier (€14,95 p/m) tot zeer exclusief over de €200.  Dus voor een volgend feest weet ik wel waar ik moet zijn ????

Nadien zijn we nog in de zaak tegenover de parkeergarage geweest, wat een ongelooflijk grote collectie. Ook hier kon ik best wel inslaan ???? maar nee nee, eerst mijn voorraad weg werken. De winkel heet Chamick en naast stoffen zijn er ook veel fournituren te krijgen. De winkel telt 750m2 ???? en deed me denken aan Textielstad. De winkeldame vertelde mijn vriendin dat er net buiten Luik nog eens zaak ligt in Awans, deze is …… hou je vast …… 2500m2 ✂️????groot. Ik bedoel dus MEGA ????????????! 

Dus zoals gezegd mede mode makende dames…. ga je via de route de soleil, of denk je aan een weekendje Luik, vergeet dan niet een bezoek aan deze stoffen walhalla’s ????