Party outfit part 1

Soon it will be my 50th birthday and I am having a party. Of course I need to make a special outfit. A couple of months ago I went to the Lotte Martens workshop and designed the fabric for this outfit. It will be a skirt with a boot neck top. Black and rose gold.

Binnenkort vier ik mijn 50ste verjaardag en heb ik een feestje. Natuurlijk heb ik daar een speciale outfit voor nodig. Een paar maanden geleden ging hiervoor naar de workshop bij Lotte Martens voor het ontwerpen van stof. Het wordt een rok en boothals top. Zwart met rosé goud.

First I started to draft the pattern for the top. I love princess seams instead of bust darts. And I liked to make very short sleeves over the shoulders. When the pattern was finished I made a muslin first. The neckline could be a little wider and lower.

Allereerst tekende ik het patroon voor de top. Ik hou erg van de prinsessen lijn in plaats van coupenaden. En ik wilde graag aangeknipte korte kapmouwtjes net over de schouders. Toen het patroon klaar was maakte ik eerst een testversie. De neklijn mag ietsje wijder en lager.

After these adjustments I made a version in white Ponte. The fit is real great, so Monday I will show it to my teacher to see if there needs to be any changes for the final version.

Na deze aanpassingen maakte ik een versie in witte punta. De pasvorm is echt goed, dus kan ik maandag met mijn juf bekijken of er voor de definitieve versie nog veranderingen moeten worden aangebracht.