Hvar Jacket 

Al een tijdje volgde ik Itch to stich. Kennis maakt hele mooie patronen en ik vroeg me af hoe dat allemaal werkt. Op enig moment trok ik de stoute schoenen aan en mailde haar, het leek me leuk om ook eens mee te mogen doen met het testen van een patroon.  Niet lang daarna kreeg ik een uitnodiging om in te schrijven voor het testen van het Hvar jasje. Best spannend want het gaat volledig in Engels en tja naaivaktermen zijn toch net even anders ???? en omdat dit blog internationaal gaat ontkom ik niet aan schrijven in Engels …..

For a while I followed the website of Itch to stich. Kennis makes nice patterns and I was wondering how that all works. At some point I pulled the plunge and e-mailed her, I thought it would be nice to join at testing a pattern. Not long after I received an invitation to sign up for the Hvar jacket. Quite exciting because it is completely in English and sewing terminology is slightly different than common English.  Because this blog goes international  I don’t get out to write in English ????

Enfin, het patroon voor de test, dat vind je hier. Het betreft een mooi jasje met een grote kraag. Kennis adviseerde om geen gebreide stof te nemen. Ik had nog een leuke lap liggen en ging aan de slag. Omdat ik langer ben dan de maat van het patroon heb ik de panden verlengd op de aangegeven lijn, heel handig. In mijn enthousiasme vergat ik echter de coupenaad te verlagen ????. 

Anyway, the pattern for the test, Link here. This is a nice jacket with a large collar. Kennis advised not to use knitted fabric. In my stash I found a nice fabric and started the project. Because I’m longer than the size of the pattern I had to extend the pattern on the indicated line, quite handy. In my enthusiasm, however, I forgot to lower the bust dart ????. 

Het is echt een heel leuk jasje en ik zag meteen voor me hoe dit er in groene Suedine uit zou zien.  Gelukkig is er in ons dorp een stofwinkel en hadden ze deze Suedine op voorraad.  En ???? ik dacht er nu wel aan om de coupenaad te verlagen. Daarvoor heeft Kennis een handige beschrijving gemaakt, dat lees je Hier. Met deze versie ben ik echt heel blij ????. 

It’s a really nice jacket and I immediately thought how good this would look in green Suede. Fortunately, there is a fabric store in our village and they had the fabric in stock. And also ???? now I thougt of lowering  the bust dart. Kennis made a useful description for that, which you can read here. With this version I am really very happy ????.


Toch bleef ik ook nog aan een andere stof denken. Deze stof was echter wel gebreid en het wordt dan meer een vest dan jasje. De lap was niet lang genoeg voor de dubbele kraag dus kocht ik daar nog een andere stof bij. Het vest maakte ik ook een stuk langer dan het jasje. Ook deze versie is naar mijn idee een mooi resultaat. 

However, I still kept thinking of another fabric in my stash. But this was a knitted jersey and then it will be more a cardigan than a jacket. I did not have enough fabric for the double collar so I bought another one to go with it. Plus I made the cardigan a little longer than the jacket. This version is, in my view, a nice result.


En toen viel mijn oog op een mooie zwart wit geweven wollen stof. Daar moest ik echt nog een jasje van maken. Omdat de wol dikker was dan ik had verwacht, heb ik de kraag niet dubbel gemaakt. De rand is afgewerkt met een zigzag steek en daarna extra gerafeld. 

And then my eye cought this beautiful black and white woven wool fabric. I really had to make a jacket again. Because the wool was thicker than I expected, I did not make the collar double. The edge is finished with a zigzag stitch and then extra frayed.


Ik maakte het jasje in maat 8. Voor het vest had dat maat 6 mogen zijn. Dit zijn de aanpassingen in het patroon die ik deed:

  • Ik verlengde het patroon met 5cm op de aangegeven lijn
  • Ik verlaagde de coupenaad met 3,5 cm
  • Ik versmalde de schouderbreedte met 2,5 cm.

I made the jacket in size 8. The cardigan would have been better in size 6. These are the adjustments in the pattern I did:

  • I extended the pattern with 5 cm on the indicated line
  • I lowered the bust dart 3,5 cm 
  • I narrowed the shoulder width with 2.5 cm.

Wil je meer versies zien van dit jasje? Kijk dan eens op het blog van Itch-to-stitch. Deze week ontvang je 20% korting op het patroon!  

Would you like to see more versions of this jacket? Take a look at the blog of Itch-to-stitch. This week you will receive a 20% discount on the pattern!