Couture jacket

Here it is, my newest couture jacket! And I am in love with it. It is the second couture jacket I made using the books by Claire B Shaeffer. It is the same pattern as the black and white jacket. For this jacket I used horse hair interfacing to give the bodice a bit more shape. I purchased the fabric at Joop Modestoffen in Sittard with a gift voucher I got for my Birthday, almost 2 years ago. It’s that kind of project where one really needs to take time for and so I did.

Hier is het dan, mijn nieuwste couture jasje. En ik ben er helemaal weg van. Het is het tweede couture jasje dat ik maakte met behulp van de boeken van Claire B. Shaeffer. Het is hetzelfde patroon als het zwart witte jasje. Bij dit jasje gebruikte ik tussen voering van paarden haar om wat meer vorm toe te voegen. De stof kocht ik bij Joop Modestoffen in Sittard met een cadeaubon die ik al bijna 2 jaar geleden voor mijn verjaardag kreeg. Maar het is zo’n project waar je veel tijd voor moet nemen, dus dat deed ik nu.

The pictures show a lot of steps of the couture techniques. After quilting the pattern pieces, the seams are stitched with the sewing machine. The lining seams are closed by hand.
De foto’s laten veel stappen zien van alle couture technieken. Nadat de patroon delen gequilt zijn, worden ze met de naaimachine aan elkaar gezet. De voering wordt daarna met de hand gesloten.

Once the bodice is finished I added the handmade trim. The next step is closing the hem all around the jacket and add a few buttons on the sleeves. I didn’t make buttonholes, I was so afraid to ruin the jacket. I used one hook and eye and two decorative buttons.
Toen het jasje in elkaar gezet was heb ik eerst de handgemaakte ruffle bevestigd. De volgende stap is het sluiten van de zoom langs de hele rand en het bevestigen van een paar knopen op de mouwen. Ik heb geen knoopsgaten gemaakt omdat ik zo bang was het jasje te verknoeien. Ik heb een haak en oogje gebruikt en twee decoratieve knopen.

Of course I styled it with my vintage genuine Chanel broch, a gift by a special lady.
Natuurlijk mag de originele vintage Chanel broche niet ontbreken, een cadeau van een heel speciale dame.